Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK
Ulusal ve Uluslar arası Ar-Ge ve Yenilik
Hibe Fonları Uygulayıcısı, Öğretim Üyesi
Sorumlu Ortak Baş Denetçi, YMM
Gülçin GÖKÇEYREK
Ar-Ge ve Yenilik Mali Rapor Uzmanı
03.05.2016
PROBLEMATİK DURUM
– AB YMM Danışmanlık ofisimiz olarak Ar-Ge projelerinde birçok iş ve oluşu yaşayarak öğreniyoruz. Bu bağlamda en son bir firmamız için TÜBİTAK-TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek programına ürün ve süreç yeniliği için Ar-Ge projesi verildi. Komite kararında ürün yeniliği ve dolayısıyla ürün yeniliği için yapılan harcamalar kabul edildi, ancak bu yeniliği gerçekleştirmek için gerekli olduğu öngörülen süreç yeniliğindeki makine, teçhizat, otomasyon Ar-Ge unsuru taşımıyor, bilinen rutinlerdir diyerek neredeyse çoğu öngörülen süreç yeniliği harcamaları kapsam dışına alınarak reddedildi.
– Ürün yeniliği proje harcamalarının % 75 hibesi düşük olduğu için firma sahibi ben dönem raporu içinde yer alan mali rapor ve ekleri çok fazla iş yükü getiriyor ben bunlarla uğraşamam yazmayalım ve projeyi iptal edelim kararında ısrar etti.
AKIL VE BİLİM VERİLERİNİ İŞLETMEK
– Bizler akıl ve bilim verilerini içsel varlığımızdan gelen KUR’AN hükümleriyle ile birleştirip hayal gücümüzü harekete geçirerek bir çözüm bulmalıyız diye düşünmeye başladık. Bu düşünme sürecinde ilk aklımıza gelen bu ürün yeniliğinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın (BST) öncelikli teknolojik ürünler listesindeki NACE KODUNA (İMALAT KODUNA) girdiğini gördük. Bu NACE kodu ticarileşme teşvikleri için büyük önem taşıyordu.
– Firma sahibine sorduk: siz bu ürünü kendi imkanlarınızla yapıp piyasaya sürmek istiyor musunuz? Evet dedi ve hatta olumlu raporlu FAYDALI MODEL aldığını söyledi. Bunları duyunca zihnimiz şekillendirmeye başladı.
– Bu durumda bu ürünü TÜBİTAK-TEYDEB’den bir Ar-Ge proje çıktısı olduğunu teyit ettirelim ve sadece bu projenin teknik raporunu verelim, mali rapor ile YMM Raporu vermeyelim dedik, çünkü aşağıda da görüldüğü gibi mevzuatta buna imkan var:
RESİM 1 de görüldüğü gibi normal süreçte dönem raporları işlemleri iki kısımdan oluşur. Dönem Raporları işlemleri ve Mali Rapor İşlemleri.
RESİM 1
Aşağıdaki Resim 2’de görüldüğü gibi bizim örneğimizde ikinci şık olan “Harcama Beyanında bulunmak istemiyoruz” şıkkını seçtiriyoruz.
RESİM2
Resim 3’te görüldüğü gibi bu şıkkın seçimiyle Mali Rapor İşlemleri yer almıyor. Sadece Dönem Raporu İşlemleriyle ilgili Teknik Rapor bilgileri yer almaktadır.
RESİM 3
– Ürün Yeniliğinin gerçekleştiğini teyit eden sadece Teknik Rapordan oluşan Dönem Raporu TÜBİTAK – TEYDEB’e sunuluyor, izleyici geliyor, izleyicinin olumlu raporuyla TÜBİTAK – TEYDEB projenin başarı ile gerçekleştiğini bir belge ile teyit ederek firmaya gönderiyor.
TİCARİLEŞME DESTEKLERİ
Başarı belgesi ile firmanın ürünün seri üretimine geçilip ticarileşmesi için aşağıdaki potansiyel teşviklerden birini seçme imkanına kavuşuyor:
A. KOSGEB ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI
B. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞININ TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİN YATIRIM DESTEK PROGRAMI
C. KARLI ÇALIŞAN FİRMALAR İÇİN EKONOMİ BAKANLIĞI 5.BÖLGE YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
D. KOSGEB KOBİGEL DESTEK PROGRAMI
E. İNCELEMELİ PATENT YA DA OLUMLU RAPORLU FAYDALI MODEL
F. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞININ TEKNOTANITIM VE PAZARLAMA DESTEK PROGRAMI
G. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞININ TEKNOLOJİK ÜRÜN DENEYİM BELGESİ
NOT: Yukarıda belirtilen ticarileşme desteklerinin detaylı açıklaması TİCARİLEŞMEYE YÖNELİK AR-GE PROJELERİ BUNDAN SONRAKİ YOL HARİTAMIZ OLMALI isimli makalemizde yer almaktadır. http://www.abdanmerymm.com/ticarilesmeye-yonelik-ar-ge-projeleri-bundan-sonraki-yol-haritamiz-olmali.html
ÖZET SÖZ: KUR’AN HÜKÜMLERİNİN ANLAMINI, MEALİNİ İYİCE OKUYUP DÜŞÜNEREK, AKIL VE BİLİM VERİLERİYLE BİRLEŞTİRİLİP UYGULANMASI HALİNDE HER ZAMAN AYNI ANDA SIKINTI İLE BERABER KOLAYLIK VE FIRSATIN DOĞDUĞUNU BİR ÇOK KEZ OFİS OLARAK DENEYİMLEDİK. YETER Kİ POZİTİF OLALIM, İÇSEL VARLIĞIMIZIN SESİNE KULAK VERELİM.
BU VESİLEYLE MİRAÇ KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN.