Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK
Ulusal ve Uluslar arası Ar-Ge ve Yenilik
Hibe Fonları Uygulayıcısı, Öğretim Üyesi
Sorumlu Ortak Baş Denetçi, YMM
www.abdanmerymm.com
abdanmer@gmail.com
22.01.2016
AR-GE KAVRAMLARI
Ar-Ge terminolojisinde aşağıdaki kavramları özellikle proje yazarken sıkça kullanırız:
Ayrıca yazılım projelerinde aşağıdaki kavramları da genellikle kullanırız:
‐ Sistem Yazılımları (System Software)
‐ Uygulama Yazılımları (Application Software)
Sistem Yazılımları (System Software): Bilgisayarın kendisinin işletilmesini sağlayan, işletim sistemi, derleyiciler (compilers) (Yazılım programında, yazılan programı makine diline çeviren program), çeşitli donatılar (facility) gibi yazılımlardır.
Uygulama Yazılımları (Application Software): Bu kullanıcıların işlerine çözüm sağlayan örneğin çek, senet, stok kontrol, bordro, kütüphane kayıtlarını tutan programlar, bankalardaki müşterilerin para hesaplarını tutan programlar vs. gibi yazılımlardır.
Bütün sistem programları içinde en temel yazılım işletim sistemidir ki, bilgisayarın bütün donanım ve yazılım kaynaklarını kontrol ettiği gibi, kullanıcılara ait uygulama yazılımlarının da çalıştırılmalarını ve denetlenmelerini sağlar.
KUR’AN’DA ÖZGÜNLÜK VE NİTELİK
Bu kavramlar arasında özellikle amaç-araç ilişkilerinde aracı betimleyen özgünlük bizim farklı yönümüz olup, araştırma, akıl ve bilim yoluyla sürekli geliştirilmesi gerekir. Amaç ne kadar mükemmel olursa olsun uygun araçlar(özgünlük) yoksa sonuç alamayız, yoksa bulmamız gerekir. Rutin mal üretmenin çokluğu özgünlük değil, bir nicelik çokluğu olup, firmaları ve toplumu bir yerlere götürmez. Bu bakımdan katma değeri yüksek nitelikli ürünler üretmeliyiz, başka bir deyişle Ar-Ge ve inovasyona, niteliğe dayalı büyüme modeline daha çok yönelmeliyiz.
Bu konuda KUR’AN’ımızın Tevbe 25.Ayetinde şöyle denilmektedir:” Çokluğunuz sizi böbürlendirmişti de bu, hiçbir işinize yaramamıştı.”
Burada çokluk niteliksiz, rutin, taklit mal üretimi olarak ele alındığına, Ayet bize araştırmanın, belirsizlikleri gidermenin, Ar-Ge ile yenilik ve özgünlük yapmanın önemini, katma değeri yüksek ürün üretmenin önemini vurgulamaktadır. Oysa şu andaki mevcut yapımız bu ayete ters düşmektedir.
https://www.linkedin.com/hp/update/6094967146062843904
SONUÇ
KUR’AN’ımızı iyice okuyup, anlayıp düşünerek uygularsak, şu andaki sorunların tespiti ile özgün çözümlerinin Kitabımıızda bulunduğunu görürüz.
Kaynaklar;
1.Kur’an ve Meali
2. Kuantum ve Kur’an
3. Allah De Ötesini Bırak