KONUK YAZARLARIMIZDAN; MİMARLIK SEKTÖRÜNDEKİ YENİLİKÇİ FİKİRLERİNİZİ AR-GE TASARIM ve İNOVASYON PROJELERİNE DÖNÜŞTÜRÜN!

 Emre TONER

                                                                                                                      İç Mimar, Genel Müdür

                                                                                                                       Tasarım Merkezi Müd.

Erdal KAVCI

                                                                                                          Mali Koordinatör

27.11.2018

 

 

GİRİŞ

Günümüzde ülkemizde ve tüm dünyada sayısız tasarım projelerine imza atılıyor. Bu projelerin birçoğu özgün tasarımlarla hayat buluyor. Peki projelerinizin birer Ar-Ge, Tasarım veya inovasyon projesi olduğunu, bu projelere devlet teşvikleri ile hibe alabileceğinizi, teşvik ve hibeler ile firmanızı daha da ileriye taşıyabileceğinizi, bu sayede firmanıza, müşterilerinize ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz?

 

MİMARLIK SEKTÖRÜNDE İNOVASYON UNSURU TEKNOLOJİK ÜRÜNLER

Modern şehirlerdeki çoğu projede, çağın teknolojik imkanlarından yararlanmadan bir projeyi hayata geçirmek neredeyse imkânsız.  Led aydınlatmalar, geri dönüşümden sağlanan duvar ve zemin kaplamaları, uzun ömürlü ve yenilenebilir duvar boyaları, ileri teknoloji ürünü ahşap zemin kaplamaları gibi daha pek çok ürünün her biri aslında birer inovasyon unsurudur.

Yapılan her projede, yenilikçi ruh ile bakış açınızı ileriye yönelik değiştirerek; zemin, duvar, tavan uygulamalarında, hareketli, hareketsiz mobilya tasarımlarında enerji verimliliğini artıracak, maliyeti düşürecek, sürdürülebilirliği olan, uzun ömürlü ekosisteme katkısı olan ürünlerle yapılan uygulamalarda, devlet teşviklerinden ve hibelerinden yararlanma fırsatı bulabilirsiniz.

 

MİMARLIK SEKTÖRÜNDE BAZI ÖRNEK UYGULAMALAR

Örneğin AVM Projelerini ele alalım. Bu tip projelerde, reklam ve görsel estetikte yaygın olarak billboardlar, marka tabelaları, vitrin ve tavan aydınlatmaları gibi ürünler enerji verimliliği yüksek led teknolojileri kullanılarak tasarlanabilir. Geliştirilen özel çözüm ve tasarımların yerli üretiminin sağlanması ile   ülke ekonomisine olumlu katkıda bulunacağı aşikardır.  Bu sayede ithalatın önüne geçilebileceği gibi, maliyetlerin düşmesi, müşteri memnuniyetinin artması, verimlilik ve istihdam artışının olması ile yerli sanayinin gelişmesinde de önemli rol oynayacaktır.

Yine örnek vermek gerekirse, iç mekân tasarımlarında ara bölmelerde kullanılan alçıpan, tuğla duvar veya diğer bölme duvar elemanları yerine, geri dönüşümden elde edilen, ses ve ısı geçirgenliği diğer bölme duvar elemanlarına göre çok daha düşük olan ve kolay uygulanabilen, hatta maliyeti daha düşük eko panel sistemleri kullanılabilir.

 

İNOVASYON TASARIM PROJELERDE KULLANILACAK ÜRÜNLERDE ARANILACAK TEMEL UNSURLAR;

 *Enerji verimliliği var mı?

*Çevre Dostu mu?

*Ekosisteme katkısı var mı?

*Düşük Maliyetli mi?

*Yerli ürün mü? (Milli kaynaklar kullanılarak mı üretiliyor?)

*Geri dönüşüm ürünümü veya geri dönüşümü var mı?

*Uygulama maliyeti ve uygulayıcı personel yeterliliği var mı?

 

SONUÇ

Her projenin mutlaka yenilikçi tasarım yönü vardır. Bu yönleri keşfetmek için, malzeme bilginizi artırmak ve yeni teknolojik ürünlerden haberdar olmak için medya kaynaklarını kullanın, yurtiçi veya yurtdışı fuar veya seminerleri ziyaret edin. Birçok fuar veya seminerler için devletin teşvik ve hibelerinin olduğunu unutmayın.