PROJELERLE İLGİLİ ELİMİZDE SAĞLAM İŞ PLANLARI YOKSA, MEVCUT SIKINTILI VE PROBLEMLİ DURUMLARI AŞMAK BİZE GÖRE ZOR GÖRÜNÜYOR

Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK

Ulusal ve Uluslar arası Ar-Ge ve Yenilik Hibe

Fonları Uygulayıcısı, YMM, Öğretim Üyesi

www.abdanmerymm.com
abdanmer@gmail.com

04/01/2021

 

– Yenilik eskiyi silip, yenilikçi çözümler bulmak demek. Oslo kılavuzuna göre yenilikçi alt bileşenleri şöyle: Yeni Mal ve hizmet sunumu ile üretimi (Production goods and services) ,(Distrubition and logistics), (Marketing and Sales), (Administration and Management), (information and communication systems) ve (Product and Business Process Development).

– Peki yenilikçi ürün ve iş prosesi bileşenlerini amaca yönelik olarak birbirini destekler ve birikimli iş modeli olarak nasıl birbirine bağlayabiliriz? Bize göre Kanvas iş modeli uygun.

Kanvas iş modelinin yapı taşları:

– Müşteri Kesitleri,

– Değer Önerileri,

– Kanallar,

– Müşteri İlişkileri,

– Kilit Etkinlikler,

– Kilit Kaynaklar,

– Kilit Ortaklar,

– Gelir Kaynakları ve

– Maliyet Yapısı.

Kaynak: KOSGEB Geleneksel Girişimcilik El Kitabı, Adil Oran,4.Bölüm).

Kanvas İş modelinin işleyişi:

– Bu iş modeline göre girişimci ilkin hizmet vereceği müşteri kesitlerini tanımlayarak onların sorunlarını çözmek, ihtiyaçlarını gidermek, hazlarını arttırmak amacıyla onların taleplerini karşılamak için değer önerileri oluşturur. Değer önerileri, müşteri ihtiyaçlarıyla en uygun şekilde örtüşen mal ve hizmet özellikleridir. Bu uyumun sağlanmasından sonra girişimci ilgili müşteri gruplarıyla hangi kanallarla iletişime geçeceğini tanımlamaktadır. Müşteri ihtiyacını gidermek için gelir getirici faaliyet olarak girdileri çıktılara dönüştüren mal ve hizmet üretim ve teslim çaba ve gayretlerini kilit etkinlikler olarak belirleyecek, bunun için hangi kaynaklardan ve kilit ortaklardan destek alacağını oluşturacak ve netice itibariyle müşteriye mal ve hizmet sunarak gelir sağlayacak ve buradan elde ettiği gelirle maliyetlerini karşıladıktan sonra o işe devam etmesi için kar elde etmesi gerekecektir.

Bu konuda detaylı açıklama için TÜSİAD bkz: https://lnkd.in/efVTU3t https://www.bugenclikteisvar.com/bilgi-merkezi/online-egitim

 

Bilim ile Din arasındaki Ortak Alan: Ben bir bilim adamı olarak, bilim ile dini bilgileri ortak bir alanda buluşturarak, daha geniş bir bakış açısı elde etme gayreti içindeyim. Bu benim hipotezim. Bu bağlamda Bakara suresi 106’ncı Ayette,” Biz bir Ayeti ve hükmünü daha iyisini ya da benzerini yerine koymadan yürürlükten kaldırmayız. Senin hafızandan silmeyiz.” denilmektedir.