TÜBİTAK-TEYDEB AR-GE PROJELERİNDE GÖREV ALAN PERSONELİN AYNI FİRMA ADRESİNDE OFİS/İMALAT KATI DİYE İKİ AYRI SGK SİCİL NUMARASINDA DAĞILMIŞ OLMALARI SGK DESTEĞİNDE SORUN YARATIYOR

 

Gülçin GÖKÇEYREK

Ar-Ge ve Yenilik Mali Rapor Uzmanı

25.03.2016

GİRİŞ

2015 Temmuz-Aralık dönemine ilişkin TEYDEB mali rapor ve AGY 500 YMM raporu oluştururken bir mükellefimizin aynı binada ancak ofis çalışanları ile imalatta çalışanlar olarak iki ayrı adreste gösterilip sicil numaralarının farklı olmalarından dolayı SGK, sadece ofiste çalışanların SGK İŞVEREN PAYI indirimini kabul etmiştir.

DETAYLI ANALİZ

Son bir yıldır çalışanlar arasındaki tehlike sınıfı ayrımı kalktığından bazı firmalar özellikle ücretlerdeki gizlilik nedeniyle mühendisleri ve araştırmacıları ayrı bir sigorta sicil numarası ile beyaz yakalılar olarak tabir edilen ofis katında çalışanlar arasında göstermektedir. TÜBİTAK-TEYDEB’den gelen destek karar yazısındaki adres, ofis adresi olunca;  ayrı imalat sicilinde görülüp projede görev alan imalattaki personelin SGK işveren payı indirimini kabul etmemektedir. Çözüm olarak önerdikleri imalatta çalışanlar için de ayrı bir TÜBİTAK-TEYDEB destek karar yazısının gerekliliğidir. Bize göre TEYDEB’den böyle bir yazı alınamaz. Sonuç olarak projede görev alanların SGK İŞVEREN Payı desteğinden firmanın yararlanamaması yanında Ar-Ge giderinin tespitinde farklılık oluşmaktadır.

ÇÖZÜM

Bize göre imalat kısmında olup da Ar-Ge projelerinde görev alacak personel söz konusu ise bu personelleri ofis katındaki sicil adresine geçirmektir.

Özellikle 2016 Mart ayında yürürlüğe giren ve birçok KOBİ’nin kurmayı düşündüğü TASARIM MERKEZİ  personelinin tamamının ofis sicil kaydında olması gerekliliği de apaçık net ortadadır.