YEŞİL DÖNÜŞÜM İÇİN NİYET BELİRLEME VE BİLİNCİN YÖNETİMİ

Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK

Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Hibe Fonları,

Tasarım/Ar-Ge Merkezi Uygulayıcısı, YMM

abdanmer@gmail.com

20/04/2024

 

 

-Artık geleceğimiz, işimiz ve destek programları hep yeşil temalı. Rutinden vazgeçme zamanı.

 

-Somut olarak uzun vadeli geleceğimiz için aşağıdaki linkteki destek programlarına niyetleniyoruz: https://lnkd.in/dXbTjENx

 

-Niyet, mevcut ortamı nasıl algılayacağımızı ve bunun için bilincimizi nasıl yöneteceğimizi belirleme sürecidir.

 

-Rutinin karşısına yeşili koyduğumuzda, birbiriyle ikame edilebilen, örtüşen ve rekabetçi çerçevede beynimizde rakipler takımı oluşturmuş oluyoruz. Beyin tezatlar ve çelişkiler üzerine işliyor.

 

-Beynin CEO’su bilinç başlangıçta yeşil alt grubuna somut destek programlarını belli bir sıra ile nasıl sunulacağı, gerekli bilgileri, kaynakları, görevlendirme ve denetim vb. konularında eğitim ve yardım ederek, rutine karşı savaşa katkıda bulunuyor.

 

-Süreç işliyor, ilk proje olarak örneğin TÜBİTAK 1832 projesi veriliyor, buradan deneyim kazanılıyor.

 

-İlk sunumda başarılı olunduğunda beyin bu deneyimi, bilinçaltı devreye kazıyor ve giderek fazla enerji harcamadan deneyimi otomatize ederek verimliliğini artırıyor. Bu otonom kayıtlı zombi sistemle sırayla örneğin TÜBİTAK 1507,KOSGEB yeşil sanayi çağrılarına, AB Horizon konsorsiyum, Accelerator vb. çağrılarına projeler sunuyor, süreç böyle devam ediyor.

 

-Burada dikkat edilecek husus, bu süreçte rakipler takımı arasında sürekli savaş olduğu, savaşın galibinin yeşil olması için bilincin bir yandan rutini sustururken, diğer yandan yeşile buyrun diyerek iki kat dikkat göstermesinin gerekli olduğudur.

 

-Rutinden vazgeçmek ölüm acısı verirken, yeşil yeninin doğum sancısına da katlanıp, sürekli tetikte ve uyanık olmak gerekiyor, yani bedel ödemeden, acı çekmeden yeşilde gelişim yok, bu trendin kısa yolu yok.